Informatie over zakenreizen en COVID-19


Ga wijs op reis, reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Dat is wat de Nederlandse overheid adviseert sinds de  versoepelingen van het reisbeleid in mei. Landen krijgen van de overheid verschillende kleurcodes toegekend. Deze codes geven een indicatie van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een bepaald land of gebied. Lees hier wat de kleurcodes inhouden en welke landen welke kleurcodes hebben.

Gaat u op reis, dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Naar welk land u ook gaat, u kunt er toch te maken krijgen met een test- of quarantaineplicht. Check voor uw vertrek de volgende zaken:

  • Reizen naar het buitenland – reisadvies van uw bestemming
  • Eisen en maatregelen rondom reizen
  • Reizen naar Nederland
  • Coronaregels op Schiphol
  • Regels en eisen van vliegmaatschappijen

De autoriteiten in binnen- en buitenland wijzigen hun beleid en maatregelen voortdurend. Als gevolg hiervan passen de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hun beleid ook steeds aan. Daarom is het belangrijk dat u altijd over de meest recente, actuele informatie beschikt. Er zijn bijzonder veel informatiebronnen, daarom zetten we één en ander op een rijtje. Worden niet al uw vragen beantwoord, of wilt u hulp bij het organiseren van uw reis, neem dan contact  met ons op.
 

Reizen naar het buitenland – reisadvies van uw bestemming
De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor verschillende landen wijzigen constant. De meest actuele informatie over de status, veiligheidsrisico’s etc. per land vindt u op Nederlandwereldwijd.nl

Een internationale pagina met actuele informatie over alle landen in de hele wereld is IATA Travel Centre. Onze travel consultants maken dagelijks gebruik van deze informatiebron.

Wilt u ook tijdens uw reis te allen tijde toegang hebben tot de meest actuele reisinformatie, download dan de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Informeert u zichzelf ook over de regels die gelden op het vliegveld van bestemming, via de website van de betreffende luchthaven.
 

Eisen en maatregelen rondom reizen
Op de website van het RIVM kunt u terecht voor allerhande informatie over COVID-19
 

Gezondheidsverklaring
Iedere reiziger van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegt, is verplicht een gezondheidsverklaring bij zich te hebben. Heeft u deze niet, dan mag de vliegmaatschappij u weigeren aan boord. U kunt de Gezondheidsverklaring hier downloaden. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u de gezondheidsverklaring invullen bij het online inchecken vanaf 24 uur voor vertrek.
 

Negatieve NAAT- (PCR-) testuitslag  (aangepast per 16 maart 2021)
Alle passagiers die per vliegtuig, trein, bus of schip uit een hoog-risicogebied naar Nederland komen, zijn verplicht een negatieve NAAT- (PCR-) testuitslag te laten zien voor vertrek. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 24 uur bij het aan boord gaan. De NAAT-test is een verzamelnaam voor verschillende testen die vaststellen of iemand corona heef; de PCR-test is hier 1 van, evenals de LAMP-, RT PCR-, TMA- en mPOCT-test.

U bevindt zich in een hoog-risicoland, wanneer dit land niet op de volgende lijst met veilige landen staat.

GGD’s testen niet in het kader van reizen. Reist u naar het buitenland en heeft u een NAAT-test nodig die wel geschikt is om te reizen, dan kunt u terecht bij 1 van de volgende instanties:

www.snelgetest.nu (prijsindicatie € 125, uitslag & reiscertificaat binnen 24 uur)

www.coronalab.eu (prijsindicatie € 139)

klmhealthservices.com (prijsindicatie € 129)
 

Negatieve sneltestuitslag
Komt u per vliegtuig of ferry uit een hoog-risicoland naar Nederland? En kunt u geen negatieve NAAT-test van maximaal 24 uur oud laten zien bij het aan boord gaan? Dan heeft u niet alleen een negatieve NAAT-testuitslag nodig die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland, maar ook een negatieve sneltest-uitslag voor vertrek. Deze mag maximaal 24 uur oud zijn en de uitslag moet bekend zijn voordat u aan boord gaat.

Wilt u weten waar u een NAAT- of sneltest in het buitenland kunt laten doen? Raadpleeg dan deze lijst met testlocaties van de Rijksoverheid. 

Op veel luchthavens is het inmiddels mogelijk een sneltest uit te voeren. Via de website van KLM heeft u toegang tot een lijst met sneltestlocaties voor Europese vluchten en intercontinentale vluchten. Onze collega’s beschikken over een aanvullende lijst met exacte locaties op Europese luchthavens waar u een sneltest kunt laten doen. 
 

Negatieve testverklaring
Wanneer u geen burger van een EU- of Schengenland bent en u reist uit een land dat hier niet bijhoort, dan moet u ook een negatieve testverklaring bij zich hebben.
 

Quarantaine
Naast de negatieve NAAT-test (en eventuele sneltest), is het dringende advies bij aankomst in Nederland om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wilt u deze periode verkorten, dan kunt u zich op dag 5 na aankomst opnieuw laten testen. Is de uitslag dan negatief, dan mag u uit quarantaine. Check de Quarantaine Reischeck voor meer informatie.
 

Reizen naar Nederland
Sinds 23 januari 2021 heeft de overheid extra reisbeperkingen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Dit betreft niet alleen uitgaande reizen, maar ook reizen vanuit het buitenland naar Nederland. Al enige tijd geldt een inreisverbod voor sommige reizigers uit de EU en Schengenlanden en voor reizigers uit landen buiten de EU. Sinds 16 maart 2021 gelden een aantal uitzonderingen op dit inreisverbod.

Tevens geldt voorlopig tot 1 april een vliegverbod voor reizigers vanuit Zuid-Afrika en een groot aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika. Op dit verbod gelden o.a. uitzonderingen voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Afhankelijk van het land waaruit u vertrekt richting Nederland gelden verschillende inreisrestricties. Lees hierover meer via Rijksoverheid.nl   

Bent u nu in het buitenland en wilt u weten of u terug kunt naar Nederland? Dan vindt u op de site Checklist: Inreizen in Nederland alle benodigde informatie. Meer informatie over verplichte testen en documenten vindt u hierboven bij Eisen en maatregelen rondom reizen. 
 

Coronaregels op Schiphol
Wilt u weten hoe het er op Schiphol aan toe gaat, waar u rekening mee moet houden, waar u kunt eten, drinken en winkelen? Deze informatie vindt u op Schiphol – Welcome back.
Op Schiphol en bij alle vliegmaatschappijen aan boord bent u verplicht een mondkapje te dragen. U dient dit zelf mee te brengen. Sommige maatschappijen stellen strengere eisen aan het dragen van mondkapjes. Zo bent u op alle vluchten van de Lufthansa groep van en naar Duitsland verplicht een medisch mondmasker te dragen. Ook Austrian Airlines heeft specifieke eisen. Check de website van de vliegmaatschappij waarmee u reist of bel ons voor de laatste informatie.

Op Schiphol staat op verschillende plaatsen desinfecterende handgel. Wilt u dit zelf ook meenemen, dan mag er maximaal 100 ML in uw handbagage. Kijk hier wat u verder mee mag nemen in uw handbagage

In uw ruimbagage mag u vrijwel alles meenemen, behalve de items die vermeld staan op de Lijst met verboden voorwerpen.

Voor informatie over hoe het er op de luchthaven van uw bestemming aan toe gaat, kunt u het beste kijken op de website van de betreffende luchthaven.
 

Regels en eisen van vliegmaatschappijen
De verschillende luchtvaartmaatschappijen gaan ieder op hun eigen manier om met de regels en voorschriften rondom Covid-19. Vrijwel dagelijks verschijnen updates en wijzigingen. Sommige buitenlandse airlines bieden een gratis sneltest aan op de luchthaven van vertrek, andere eisen een medisch mondmasker aan boord van hun vluchten.

Om altijd van het laatste nieuws en de juiste informatie op de hoogte te zijn, verwijzen wij u naar de website van de vliegmaatschappij waarmee u op reis gaat. U kunt natuurlijk ook altijd contact met onze travel consultants opnemen, wij helpen u graag.